WOZ krediet

WOZ krediet

Om een lening te kunnen verkrijgen of een krediet te kunnen afsluiten dient de bestaande WOZ waarde te worden aangegeven. De WOZ waarde vormt namelijk de marktwaarde van panden waarmee:

  • Hypotheken kunnen worden aangegaan;
  • maar ook aanvullende leningen kunnen worden afgesloten.

Het gaat daarbij allemaal om de financiële ruimte van diegene die een lening of hypotheek wil afsluiten. Oftewel de WOZ waarde vormt een essentieel gegeven of de lener feitelijk een krediet kan nemen. Een krediet is veelal een persoonlijke lening of doorlopend krediet waarmee consumptieve aankopen mee verricht kunnen worden.

Waar moet je rekening mee houden indien je een krediet wilt hebben als je reeds een woning hebt?

Type kredieten

Over het algemeen wordt de verstrekking van een krediet onder verdeeld in de volgende twee kredietvormen:

  • een persoonlijke lening ook wel een PL-etje genoemd. Dit krediet wordt verstrekt voor bepaalde tijd waarbij gedurende de looptijd de hoogte van de krediet lening moet worden afgelost waarbij een rentevergoeding van toepassing is;
  • een doorlopend krediet: hier gaat het om een krediet welke altijd beschikbaar zal zijn voor de kredietnemer. De bank heeft vertrouwen gesteld in deze lener en dat houdt in dat het aan de lener vrij is om te bepalen hoeveel en wanneer het krediet wordt opgenomen en afbetaald. Daarnaast bepaalt de kredietnemer eveneens hoe lang de lening wordt aangegaan. Is eenmaal het krediet afbetaald dan kan er wederom datzelfde bedrag tot het maximale krediet bedrag worden opgenomen.

Vaststelling WOZ waarde bij lening

De waarde van de woning verandert ieder jaar. Wil je een krediet afsluiten dan moet je aantonen hoeveel de feitelijke waarde van je woning is. Gewoonlijk krijg je daartoe een WOZ waarde beschikking van de gemeente in huis waarmee je kunt aantonen wat de werkelijke WOZ waarde is. Op basis daarvan in combinatie met jouw hypotheeklasten eventueel gecombineerd met andere leningen kan de bank bepalen of jij wel een krediet kunt afsluiten. Het kan namelijk zijn dat je financiële ruimte een aanvullend krediet simpelweg niet meer toelaat waardoor het niet door de bank wordt verstrekt. Laat je daartoe altijd uitvoerig informeren door de bank.

Controle krediet verleden

Een belangrijk instrument om een krediet te verkrijgen indien men reeds een WOZ hypotheek lening heeft is de controle bij het BKR. Dit houdt in dat het krediet verleden wordt gecontroleerd. Het Bureau Krediet Registratie houdt bij in hoeverre kredietnemers en woning bezitters met hypotheek aan de maandelijkse verplichtingen hebben voldaan. Indien er namelijk betalingsachterstanden voorkomen dan wordt dit geregistreerd. Wil je dus naast je WOZ hypotheek een krediet afsluiten bij de bank zal je krediet verleden altijd worden gecontroleerd. Indien er geen problemen zijn geweest en heb je voldoende financiële ruimte dan heb je de mogelijkheid om het aanvullende krediet bij de bank op te nemen.

Invloed van baanzekerheid

Heb je een baan voor onbepaalde tijd oftewel je bent vast in dienst dan heb je een goede kans om een krediet af te kunnen sluiten. Ook jij kunt dan met een extra krediet leuke aankopen doen of die verre reis maken. Heb je echter geen vast contract dan wordt de omstandigheid al veel lastiger. De bank wil namelijk dat het verleende krediet via rente en aflossing compleet weer terug komt. Wil je dan een krediet afsluiten is het van belang om een krediet specialist in te schakelen. Ook jij kunt van wat extra geld genieten door bij jouw bank een krediet af te sluiten.

 
Copyright 2009 - 2021 | banken-lenen.nl