Tweede hypotheek afsluiten

Om achterstallig onderhoud of een verbouwing te financieren kun je een tweede hypotheek afsluiten. Indien de tweede hypotheek ten gunste is van het hoofdverblijf dan is het voor alsnog fiscaal gunstig om te doen. Wat houdt een tweede hypotheek in en op welke manier kun je deze goed binnen de huidige omstandigheden afsluiten?

Extra lening bij onderpand

De woning heeft een bepaalde waarde. Indien er nog ruimte zit tussen de waarde van de woning en de eerste hypotheek dan kan er feitelijk een tweede hypotheek worden afgesloten. Dat betekent dat de hypotheek mogelijk voor zoveel jaar terug is aangegaan zodat momenteel de waarde veel hoger is dan de hypotheekwaarde. Oftewel er is in principe kapitaal verdiend door destijds te investeren in de woning. Daar kun je nu van profiteren door een tweede hypotheek af te sluiten.

Heb je onlangs een woning gekocht dan is het echter reëel dat de WOZ waarde onder de hypotheekwaarde is komen de liggen waardoor een hypotheek hiaat is ontstaan. Op basis daarvan kun je in principe nooit een tweede hypotheek afsluiten.

Nieuwe regelgeving

Sedert 2011 zijn er binnen de hypotheekmarkt nieuwe regels vastgesteld ter bescherming van de belangen van de hypotheeknemer. Deze regels houden in dat:

  • een hypotheek voor minimaal de helft moet worden afgelost zodat je na looptijd een kleinere schuld overhoudt;
  • de hypotheek voor maximaal zes procent boven de waarde van de woning mag worden afgesloten;
  • daarnaast kunnen er wijzigingen worden doorgevoerd om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen indien niet volledig gedurende de contractstermijn wordt afgelost op de hypotheek.

Dit houdt in dat je ook niet meer dan voorgaande grenzen binnen een tweede hypotheek kunt afsluiten, oftewel het totaal van de eerste en tweede hypotheek is begrenst.

Deels afgeloste lening?

Heb je reeds een deel afgelost dan kun je dat deel op zich binnen de tweede hypotheek opnemen. Daar zit een maar aan je moet altijd aan voorgaande voorwaarden voldoen. Dat betekent dat je bij opnieuw lenen van het afgeloste deel binnen een tweede hypotheek aan versnelde aflossing over dat deel moet werken zodat je aan de oorspronkelijke voorwaarden weer voldoet. Op die manier kun je goed gebruik maken van een tweede hypotheek om zo een verbouwing mee te kunnen betalen.

Toenemende lasten

Sluit je een tweede hypotheek af ga dan altijd vergelijken tussen meerdere aanbieders. Je bent niet verplicht om bij de eerste hypotheek aanbieder je tweede hypotheek af te sluiten. Vergelijk om te profiteren van lage rentestanden zodat jij tegen gunstige maandelijkse lasten de woning kunt verbouwen. Let wel dat je de lasten van de eerste en tweede hypotheek gezamenlijk moet dragen binnen de financiële middelen van je inkomen.

Is tweede hypotheek verstandig

Er zijn voors en tegens bij een tweede hypotheek. Indien je meer hebt afgelost dan strikt noodzakelijk is en je financiële ruimte hebt binnen de hypotheek dan kun je een tweede hypotheek gemakkelijk afsluiten. De schuld neemt weer iets toe echter het extra krediet wordt aangewend voor de verbetering van de woning. Daarnaast neemt het woongenot toe en kan de waarde van de woning iets toenemen. Investeer ook in je eigen woning door daartoe een tweede hypotheek voor af te sluiten.

 
Copyright 2009 - 2021 | banken-lenen.nl