Particulier lenen

Een particuliere lening afsluiten

Ook een financiering nodig, sluit een particuliere lening af. Een particuliere lening kunt u via twee wegen afsluiten, namelijk:

  • U vraagt een kennis, vriend of familie lid voor een lening tussen beiden;
  • U neemt een lening bij een instelling niet zijnde een bank.

Via deze twee wegen kunt u goed geld verkrijgen om zodoende uw aankoop te kunnen financieren. Ga je veel geld lenen laat je dan altijd goed voorlichten door een bank of geldverstrekker zodat je goed weet wat de voorwaarden zijn.

Waarom particulier lenen

Het kan voorkomen dat u een BKR codering heeft waardoor u geen lening bij een bank kunt afsluiten, maar het kan ook zijn dat u reeds tot een bepaald maximum heeft geleend. Dan komt de particuliere lening om de hoek kijken waarbij u van bekenden een lening neemt. Middels die particuliere lening – meestal op basis van zeer gunstige voorwaarden – kunt u uw aankoop financieren.

Lenen bij kennissen

Wat is er nu makkelijker dan geld te lenen bij iemand die je kent. De voorwaarden zijn daartoe veelal ook veel gunstiger en dus kunt u via deze weg snel en effectief aan geld komen. Om particulier te lenen van een kennis dienen daartoe uiteraard afspraken te worden gemaakt. Een geld bedrag moet natuurlijk wederom retour komen, waarnaast iedere maand ook rente moet worden betaald. Om die afspraken concreet te maken kan een mondelinge afspraak worden gedaan, echter beter is het om een en ander schriftelijk vast te leggen. Op die manier weet altijd iedereen achteraf wat de gemaakte afspraken zijn.

Lenen bij een instelling

Heeft u niet de mogelijkheid om bij kennissen of vrienden geld te lenen dan kunt u ook goed terecht bij een instelling of bedrijf van wie u een particuliere lening kunt krijgen. Denk aan een ondernemer, of aan iemand met een beschikbaar kapitaal binnen een stamrecht BV. Zo kunt u tegen gunstige afspraken zonder inmenging van een bank of andere geldverstrekker een particuliere lening aangaan. Ook u kunt een leuke of noodzakelijke aankoop doen door daartoe zelf een particuliere lening voor af te sluiten.

Geldlening contract

Om een particuliere lening te verkrijgen moet uiteraard een geldlening contract worden aangegaan. U doet er altijd verstandig aan om alles schriftelijk te laten vastleggen, om problemen in de toekomst te voorkomen. Binnen het contract worden de uitgangspunten omschreven waarmee de particuliere geldlening wordt aangegaan.

Denk daarbij aan de volgende elementen:

  • wie is de lener en wie leent geld uit;
  • hoe lang wordt de lening aangegaan;
  • hoeveel rente dient er vergoed te worden voor de geldlening;
  • hoe wordt de lening afgelost.

Rente en aflossing

Het afsluiten van een particuliere lening gaat gepaard met rente betaling en aflossing. Bij een particuliere lening is het vaak dat men op vier manieren gaat aflossen op de openstaande lening:

  • iedere maand betaalt men eenzelfde deel af op de schuld zodat de schuld geleidelijk aan afneemt en dus ook de rente lasten;
  • iedere maand betaalt men hetzelfde bedrag: een deel voor rente en een deel voor aflossing;
  • men bekijkt iedere maand hoeveel ruimte er is om af te lossen;
  • men lost af na looptijd.

Heb je een particuliere geldlening contract afgesloten zorg ervoor dat de verstandhouding goed blijft door netjes de onderlinge afspraken na te komen.

 
Copyright 2009 - 2021 | banken-lenen.nl