Maximale hypotheek berekenen

Hoe bereken je de maximale hypotheek?

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen voor de financiering van je hypotheek laat dat dan altijd concreet berekenen. Er zijn namelijk een aantal uitgangspunten waar je rekening mee moet houden om feitelijk een hypotheek te kunnen krijgen.

Enerzijds met je voldoende financiƫle ruimte hebben om de aanvullende lasten te kunnen dragen en anderzijds worden er beperkingen opgelegd vanuit de overheid aangaande hoeveel je bij een woning mag lenen binnen de hypotheek.

Laat je door de hypotheek aanbieder of bank uitrekenen wat jij kunt lenen bij de aankoop van jouw woning.

Hoeveel ruimte binnen gezamenlijk inkomen?

Een beperkende factor voor hoeveel je kunt lenen binnen een hypotheek is het gezamenlijke inkomen. Van dat inkomen moet je:

  • eten en drinken;
  • gas, water en licht betalen;
  • de kinderopvang van betalen, verzekeringen, enzovoorts.

Oftewel vele kosten moet je reeds betalen en daarnaast moet je dan ook nog hypotheek lasten dragen. De bank heeft kengetallen waarmee de maximale draagbare hypotheek kan worden bepaald. Daarbij wordt rekening gehouden met de gezinssamenstelling, de huidige financiƫle last en rentestand.

Keuze tussen rentestanden

Je hebt bij het aangaan van een hypotheek de keus uit een reeks van rentestanden welke verschillen per aanbieder en duur. Het is dus noodzaak om te vergelijken en te beslissen hoelang je de rentestand vast wilt zetten. Gaat het economisch minder goed met het land dan worden de rentestanden veelal verlaagd om bestedingen te verhogen. Dat houdt in de hypotheekrente ook aantrekkelijk laag kan staan. Dat biedt de mogelijkheid om de hypotheek langdurig vast te zetten voor minimaal tien tot twintig jaar. Vergelijk aanbieders om tot de meest gunstige rentestand te komen.

Hoogte gebaseerd op marktwaarde

Wat is de feitelijke marktwaarde van de woning? Dit wordt bepaald door een taxateur aangezien deze juist de waarde van vergelijkbare woningen weet, waarnaast deze goede kennis heeft van de ontwikkeling van de woningmarkt. Op basis daarvan kan de marktwaarde worden vastgesteld. De verkoopprijs en marktwaarde hoeven dus niet strikt genomen gelijk te zijn, echter veelal zal deze gelijk worden getrokken voor de aanvraag van de hypotheek. Daarbij mag je niet meer lenen dan zes procent boven de gestelde marktwaarde. Daarvan bedraagt bovendien twee procent voor de overdrachtsbelasting. Let wel dat je daarbij eveneens rekening houdt met hoe je wilt aflossen.

Aflossen hypotheek

Heb je maximaal geleend voor de financiering van je hypotheek dan moet je ook aflossen. De betaalbaarheid van de hypotheek hangt ervan af of je gaat voor de hypotheekrenteaftrek. Het ziet ernaar uit dat dit wordt gewijzigd in een systeem waarbij de hypotheekrenteaftrek slechts voor diegene blijft bestaan indien nieuw af te sluiten hypotheken gedurende de looptijd compleet worden afgelost. Dat betekent dat men minder mooi kan kopen als voor die tijd, juist omdat een en ander relatief duurder wordt. Laat je daartoe altijd de hypotheek doorrekenen door een specialist en wees kritisch maar verstandig bij het tekenen van je hypotheekakte.

 
Copyright 2009 - 2021 | banken-lenen.nl