De BKR toetsing bij uw lening en krediet aanvraag | Banken-lenen.nl

Wat is het BKR?

Het BKR is het Bureau Krediet Registratie kantoor en houdt alle krediet gegevens van Nederlanders bij in een database. De kredietverstrekkers kunnen als ze u een lening of krediet willen aanbieden, eerst bij het BKR om informatie vragen over uw kredietwaardigheid. Het antwoord wat ze krijgen is geen advies, maar louter een BKR codering, waarna de kredietverstrekker zelf beslist of ze u wel of niet een lening willen aanbieden. Het BKR geeft informatie over uw registratie, maar is dus geen advies en ze beslissen dus niet over uw kredietaanvraag!

Als u een kredietaanvraag doet, zal de bank of kredietverstrekker dit altijd controleren bij het BKR. Het is voor hun eigen veiligheid, ze moeten immers controleren of het terugbetalen van de lening geen probleem voor u is en dus geen risico voor de bank vormt, maar het is ook voor uw eigen veiligheid. Zo wordt voorkomen dat u teveel krediet opneemt bij verschillende instanties, en hierdoor in de financiƫle problemen zou kunnen komen.

Leuk feitje

Wist u dat momenteel ongeveer 10.500.000 Nederlanders bij het BKR geregistreerd staan, en dat zij ongeveer 22.000.000 kredieten geregistreerd hebben staan?

Welke informatie van mij is bij het BKR bekend?

Het BKR houdt een aantal persoonlijke gegevens van u bij (naam, geboortedatum, adres) en verder alleen welke kredieten u op uw naam heeft afgesloten. Hiervan houden ze het soort krediet, het kredietbedrag, de datum van afsluiten en uw aflossingsgedrag bij. In principe worden deze gegevens gegoten in een BKR codering, waar er verschillende soorten van zijn.

Welke kredieten worden geregistreerd?

Elk afgesloten krediet bij een bij het BKR aangesloten organisatie van meer dan 500 euro wordt geregistreerd bij het BKR. Tevens moet het krediet een looptijd van minimaal 3 maanden hebben.

Voorbeelden van geregistreerde kredieten zijn:

  • Leningen
  • hypotheken
  • creditcards
  • winkelen op krediet (bijv. online op rekening shoppen)
  • Mobiele telefoon abonnementen
  • Schuldenregelingen

De Studieleningen van de IBG of DUO zijn NIET geregistreerd.

Problemen met uw BKR registratie

Over het algemeen zijn er nooit problemen met uw BKR registratie. Als u netjes de afgesloten kredieten afbetaalt en geen betalingsproblemen of betalingsachterstanden heeft, levert uw registratie geen probleem op. Heeft u echter in de afgelopen 5 jaar problemen gehad met terugbetalen van een genoten krediet of heeft u zich niet aan de afspraken gehouden, kan het zijn dat u een BKR codering heeft opgelopen.

Ongeveer 6 procent van de bij het BKR geregistreerde mensen heeft een negatieve BKR codering, waardoor het afsluiten van kredieten voor deze groep mensen wel een probleem kan vormen. Een lening aan u verstrekken levert immers een vergroot risico op niet terug kunnen betalen op, hierdoor zijn banken en kredietverstrekkers minder snel geneigd om u een lening te verstrekken. Bij bepaalde BKR coderingen kunnen ze wellicht u een aanbieding doen, waarbij u een hogere rente moet betalen, gebaseerd op het grotere risico voor de bank of kredietverstrekker.

Heb ik een BKR codering?

Het is mogelijk om bij het BKR uw BKR gegevens zelf op te vragen. U weet dan gelijk of u een BKR codering heeft of niet. U kunt ook even nagaan of u in de afgelopen jaren gewoon aan uw betalingsverplichtingen hebt voldaan en geen betalingsachterstand hebt opgelopen. Dan is er in principe niks aan de hand en zult u geen BKR codering hebben.

Als u een aantal maanden achter elkaar problemen heeft met het terugbetalen van een lening, aflossing of anderzijds, dan krijgt u hoogstwaarschijnlijk een negatieve BKR registratie: BKR code A, ofwel achterstandsmelding.
Als u vervolgens zorgt dat u uw achterstand in het aflossen weer inloopt, krijgt u een BKR code H, ofwel herstelcode. U begrijpt dat dit een minder negatieve codering is dan de A.

Mocht het inlopen van uw aflossingen het einde betekenen van uw aflossingen en dus heeft u uw krediet volledig terugbetaald, dan blijft toch de BKR code A achter uw naam staan. Dit zal 5 jaar zo blijven staan, waardoor het kan voorkomen dat u in deze 5 jaar problemen kan ondervinden als u een nieuw krediet wilt gaan afsluiten.

 
Copyright 2009 - 2021 | banken-lenen.nl